
אם אתם מתוסכלים משיחות קונפרנס לא איכותיות, אתם לא לבד. מצד שני, גם יותר מדי טכנולוגיות חדשות עלולות לפגוע ברווחה הנפשית, איפה הבלאנס?
עד כמה שימוש בכלים טכנולוגים לא מעודכנים גורמת לכם לתסכול בעבודה? מחקר שנערך בקרב 2,000 עובדים בארה"ב, צרפת וגרמניה חושף כמה נתונים מדאיגים:
- 25% מהעובדים סבורים שכלים טכנולוגים ישנים גורמים להם לקשיי הבנה מול הקולגות שלהם.
- 24% נאלצים לחזור שוב על נקודות עיקריות כדי שיבינו אותם.
- לא פחות מ-18% מודים שהם מפספסים פרטים חשובים ואפילו דדליינים.
מבחינת השפעה לטווח הארוך, גם כאן הממצאים לא בדיוק מעודדים: 13% אומרים שמערכת היחסים המקצועית שלהם נפגעת עקב אמצעי תקשורת מוגבלים, ו-14% סבורים שהטכנולוגיה בולמת ומעכבת אותם בכל מה שקשור לפיתוח הקריירה.
בהשאלה מעולם הקונפרנס, נייג'ל דון, סגן נשיא ומנכ"ל האזור הצפוני של EMEA בג'אברה, קורא לכך "הפוטנציאל המושתק".
ומה לגבי ה-AI שאמור לגשר על הפערים הטכנולוגים, ובמיוחד כאשר הוא יכול לפעול באופן עצמאי (כלומר, בלי לשדרג את החומרה עצמה)? ובכן, מסתבר שמעל 90% מהעובדים פשוט לא סומכים מספיק על כלי AI ומעדיפים לקבל את המידע שלהם מגורם אנושי.
כאן לא נמצא הבדל משמעותי בין מדינות שונות, כאשר האמריקאים סומכים מעט יותר על ה-AI לעומת עמיתיהם.
דון מסכם את המחקר במילים הבאות, "רבים עדיין נותנים יותר אמון בתקשורת אנושית מאשר בבינה מלאכותית, למרות הפוטנציאל שלה לשפר את הפרודוקטיביות. כדי להפיק תועלת אמיתית, צריך להתחיל מהבסיס: לאפשר לעובדים לתקשר בביטחון מלא על מנת שיידעו שדבריהם יישמעו באופן מדויק, בין אם הם מדברים עם עמית, עם עוזר וירטואלי או מסתמכים על כלי תמלול (אוטומטים)".
הצד השני של המטבע
עד כה דיברנו בעיקר על טכנולוגיה מיושנת, אבל מסתבר שגם עומס של כלים טכנולוגים חדשים יכול לגרום לפגיעה בעבודה:
ב-2023 נערך מחקר על ידי Applaud, גם הוא בבריטניה. במחקר זה נמצא שעומס של כלים טכנולוגים יכול לגרום לתסכול בקרב העובדים, במיוחד אצל אלו שעובדים מרחוק (אולי מכיוון שאין תמיכה טכנית צמודה).
למעשה, לא פחות מ-9% שקלו לעזוב את עבודתם בשל התסכול שנגרם להם.
עוד מחקר מעניין של IFOW בבריטניה מצא שגם טכנולוגיות חדשות מסוימות יכולות לגרום לפגיעה ברווחתם של העובדים. לא מדובר רק בתוכנות מעקב שנועדו לעקוב אחרי הפרודוקטיביות של העובדים, אלא גם במערכות ניטור העושות שימוש בבינה מלאכותית.
לכאורה, ה-AI אמור לפשט תהליכים, אבל כאשר העובדים נדרשים לפקח ולוודא שהוא מבצע את המשימות שלו כמו שצריך, נוצר עומס קוגניטיבי. מעבר לכך, ישנו את הפחד הצפוי שמערכת ה-AI תביא לפגיעה בקריירה, וכך הביטחון התעסוקתי של העובדים נפגע.
בישראל לא נערך מחקר דומה (מעבר לחשש מפיטורי עובדים עקב כניסה של כלי AI), ולכן נותר לנו לשאול מה אתם מרגישים? האם חוויתם חוויות דומות לאלו שתיארנו כאן?